"Spelen met energie"

Verhalen van Larenaren

"Spelen met energie"

Aardig wat Larenaren zijn zelf al aan de slag op een goede manier.  Voor nummer 34 van Laren! Magazine ging Jaap Jonk in gesprek met Roy en Mayra over hun zelfgebouwde woning die aardgasvrij is. Waarom willen ze duurzaam wonen en wat hebben ze gedaan hebben om dat te bereiken. 

Roy Bruggink en Mayra Schoolen wonen  sinds september met hun twee dochters aan de Westermark in Laren. Een prachtig klassiek huis met aan de buitenkant 18e eeuwse gevellijnen. Je zou het zo naast het oude Lochemse stadhuis kunnen zetten. Maar de binnenkant is modern, en de verwarming ook. Maar toch… twee aardige houtkacheltjes! “Tsja”, zegt Mayra, “daaraan kan je zien dat we ook gewoon op de centjes letten. Dat hout maakt het dan weer net even voordeliger. “Spelen met energie” noemt Roy dat!”

Mayra doet alleen het woord omdat Roy plotseling naar een belangrijke oplevering moest. Hij is “calculator/werkvoorbereider” en heeft dus lol in het omgaan met verschillende technische systemen. “Ik ook hoor, maar ik ben dan weer meer van de cijfertjes, Roy wil graag de verschillende technieken zien en proberen, en kijken hoe je de slimste combinatie maakt. Vandaar ook die houtkachels als aanvulling. Het is aardigheid, echt nodig zijn ze niet.”

Op de vraag naar het “Waarom?” van een aardgasvrij huis kan Mayra kort antwoord geven; “We moesten gewoon! Na 1 juli 2018 mag er geen huis meer gebouwd worden met aardgas als verwarming. Maar we vonden het ook prima. Al hadden we gas gemogen, we hadden het echt niet gedaan. Ons vorige huis was een boerderij in het buitengebied. Ook die hadden we compleet energie neutraal gemaakt. Een aardwarmtepomp liep op zonnepanelen in het weiland; altijd warm en de energie rekening was 0!”

Op de vraag hoe dat hier is met de energierekening en hoe voordelig het is om in dit huis te wonen is het antwoord niet zo eenduidig. De energie rekening is nu €100,- elektra in de maand. Maar dat is toch heel weinig als je bedenkt dat het een groot huis is en er nu nog maar zes zonnepanelen op kunnen liggen. Dat de rekening niet hoger is, terwijl er toch een warmtepomp draait is te danken aan de uitstekende isolatie en de houtkachel op koude dagen. “En ja, het is een grote investering, de warmtepomp is tien keer zo duur als een gas CV. Maar het is de investering waard.”

Dat maakt nieuwsgierig. Waarom geef je liever 30.000 dan 3.000 Euro uit? Opmerkelijk genoeg is dat toch heel sterk een kwestie van “Een goed gevoel”. Mayra vertelt dat de rente op de hypotheek laag was, dus het kon financieel. Maar dan nog, het blijft een investering, dus wat is “het goede gevoel?”

“Als we straks de schuur klaar hebben, dan liggen er nog 20 panelen bij. Ik denk dat we dan energieneutraal zijn. En dat vinden we gewoon een fijn gevoel van onafhankelijkheid. Nu kan de gasprijs wel laag zijn, maar dat blijft niet zo. Fossiele energie zal duurder worden. Daarbij heb je belasting die de overheid er bovenop doet. Als wij onze eigen energie hebben zijn we vrij van de energieprijzen en de belasting daarop. Dat gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid is gewoon fijn.”

“Natuurlijk is een goed gevoel niet het enige wat telt. Het is ook super comfortabel. Je hebt altijd een heerlijk constante temperatuur vanwege de vloerverwarming . Je hoeft nooit meer op de thermostaat te letten, het is gewoon altijd behaaglijk. En ook voor de kinderen is het belangrijk.” Mayra vertelt dat ze de  kinderen graag opvoedt met de moderne technologie. “Daar moeten ze mee leren omgaan in alle opzichten. Weten wat internetveiligheid is, en weten waar de energie vandaan komt. Ook onze kinderen moeten zelfstandige vrije mensen worden die op een verantwoorde manier hun eigen keuze maken.

Dat haar dorp Laren officieel 'Wijk van de toekomst' is en dus gestimuleerd wordt om woningen aardgasvrij te maken wist ze nog niet.  Dat is haar ook een beetje een doorn in het oog. “De overheid zou meer kunnen doen, en goed beleid moeten voeren om mensen zekerheid te geven. Bijvoorbeeld door de salderingsregeling  zeker te stellen. Dat betekent dat je voor terug geleverde stroom hetzelfde bedrag krijgt als voor stroom die je krijgt van je energiemaatschappij”. En ook de bouwers en de installateurs kunnen veel actiever zijn volgens haar. “Zelfs toen wij ons huis ontwierpen en het al lang duidelijk was dat het zonder gas zou worden, moesten we nog veel zelf uitzoeken. Maar Roy vindt dat niet erg; spelen met energie he!”

Jaap Jonk

Nr. 18 Laren!Magzine - Aardgasvrij Laren

Nummer 18 Laren! Magazine 

>
<