“Het geeft mij een kick”

Verhalen van Larenaren

“Het geeft mij een kick”

Arnold Nikkels en Hermien Koeslag zeiden meteen “prima, kom vanavond maar” toen ik ze vroeg om hun ervaring met het aardgasvrij maken van hun huis te vertellen.

Ze wonen in een boerderij uit 1920 aan de Katgershoek, al tientallen jaren, en met groot plezier. Een heerlijke plek waar Hermien de mooiste schilderijen maakt en Arnold zorgt voor het comfort om dat te doen. De boerderij is klassiek Achterhoeks; prachtig gebintwerk, vakkundig gerestaureerd met hout van de oude eiken die dertig meter verderop stonden. Maar één ding is zeer eigentijds; er is geen aardgas nodig. Arnold is een vakman, hij werkt zelf als installateur. Al voor dat ik zit vertelt hij over wat er allemaal aan de boerderij is gedaan. Maar ik wil graag bij het begin beginnen. Waarom wilde je “Van het gas af?”

Als je in een 100 jaar oude boerderij woont is er de afgelopen 40 jaar heel wat gebeurd. “Ik heb twee transities meegemaakt” vertelt Arnold. “In het begin ging de Familie Koeslag van de oliestook over naar het aardgas, dat was in de 80er jaren. Die centrale verwarming op gas hebben we ook lang aangehouden, als een back up. Maar een paar jaar geleden vond ik dat het anders moest, en nam ik mij voor om in 2020 energieneutraal te zijn. En dat is gelukt! Deze maand komen ze om mijn gasleiding af te sluiten.” Maar dan is er toch nog de vraag “Waarom?”

Arnolds antwoord is eenvoudig: “Het geeft mij een kick”. Arnold vertelt enthousiast over alle techniek die hij heeft gebruikt, en over de voldoening die het geeft om het gewoon beter voor elkaar te hebben. Niet alleen vanwege de financiën. De energierekening (er is uiteraard nog wel elektra) is van €270,- naar €50,- in de maand gegaan. Maar ook vanwege het comfort, met de vloerverwarming is het altijd overal comfortabel warm. En van wege het milieu en de toekomst. “We willen de wereld goed achterlaten voor de generatie na ons.

Toch weer even terug naar het begin. Hoe ben je begonnen? Arnold vertelt over de hout/pellet CV kachel die er geweest is als tussenstap. “Als je me vraagt wat er tegen is gevallen, dan is het die hout/pellet CV”. De blikken van Hermien bevestigen Arnolds uitspraak… Hermien vertelt dat ze soms ‘s nachts naar de schuur moesten om de  CV kachel te vullen. “Ik had er soms een halve dagtaak aan dat ding”. En er was ander ongemak. De pellets moet je kopen, en dat valt dan toch als financiële besparing tegen. En dan moet je die zakken houtkorrels ook weer altijd aanslepen.

Op een goed moment kreeg Arnold advies van Ronnie Woestenenk van Installatie Bedrijf Elkink. Toen is de overstap gemaakt naar een Lucht/Water warmtepomp die de vloer verwarmt met een lage temperatuur. Arnold vertelt dat het belangrijk is dat je de vloerverwarming zo aanlegt dat er echt veel slangen door de vloer gaan. “Als je te weinig slangen legt, moet je de aanvoer temperatuur verhogen. Heb je veel slangen, dan heb je minder hoge temperatuur nodig, dat is comfortabeler.” Dit is zeker het geval als je de vloer als hoofdverwarming hebt.

Daarbij laat Arnold zien hoe hij het huis heeft geïsoleerd. “Dat is wel een voorwaarde”. Tegelijkertijd vertelt hij hoe belangrijk het is om de ventilatie wel heel goed te regelen. De boerderij heeft een WTW (Warmte Terug Winning) systeem dat de lucht uit huis afzuigt, maar wel de warmte gebruikt om de verse buitenlucht te verwarmen. “Zo heb je uitstekende ventilatie zonder dat je veel energie verliest!”

Terugkijkend zijn beide zeer tevreden over het comfort, de financiële besparing en het goede gevoel dat ze hebben bij de verwarming van hun boerderij. Het is lang niet altijd simpel geweest, en soms heeft Arnold heel wat af gepiekerd, maar het is de moeite waard geweest. Als je iets wilt vragen aan Arnold over het hoe en wat van de energiemaatregelen in hun boerderij ben je welkom op hobbynol@gmail.com

Jaap Jonk

Nummer 18 Laren!Magazine

 

>
<