Ik dacht: “Dat zal wel at kosten!”

Gesprek voor Laren! magazine december 2020

Ik dacht: “Dat zal wel at kosten!”

Sinds 27 juni van dit jaar is Wil Beumer thuis aan de Molenbeek 25. Ze bewoont een van de nieuwe gasloze seniorenwoningen van Viverion. Wie ze wilde zien bouwen moest snel zijn want in enkele weken stond er een rijtje van vier woningen, en kort daarna nog zo’n rijtje. De kant en klare muren en daken werden vanaf de vrachtwagen zo op hun plaats getakeld. De badkamer werd betegeld en wel in het midden van het huis gehesen.

Wil woonde jarenlang aan de Bakkerij maar wilde kleiner, makkelijker en comfortabeler wonen. Dat was de reden om zich in te schrijven voor dit nieuwe project. Dat het gasloos was, was voor haar helemaal geen argument. “Ik dacht dat het wel duur zou worden met die zonnepanelen en die warmtepomp” vertelt ze. Maar dat bleek reuze mee te vallen. De huur is wel iets meer dan aan de Bakkerij, maar daar staat tegenover dat er geen gasrekening meer is. Dat maakt het verschil ruimschoots goed.

Voor Wil telt vooral de kwaliteit van de woning, de techniek is voor haar volstrekte bijzaak. Ze vertelt dat er bij het betrekken van de woning een groot papier aan de muur hing met allerlei instructies. Maar daar heeft ze nauwelijks naar gekeken. Ze was het van plan “Maar ja, met zo’n verhuizing heb je zo veel aan je hoofd dat ik dat maar weg heb gedaan.” Of het dan wel lukt met al die nieuwe techniek in huis vraag ik haar. Maar eigenlijk interesseert het haar weinig.

Wil vertelt over de vloerverwarming die heerlijk comfortabel is. Over de driedubbeldikke ramen die zo goed isoleren dat niet alleen de warmte lekker binnen blijft in de winter, maar ook buiten blijft in de zomer. “Aan De Bakkerij moest ik er echt op letten hoor, in de zomer hield ik alles dicht ook de gordijnen om de warmte van de zon buiten te houden. Maar in de afgelopen warme zomer kon je hier goed binnen zijn. Nota bene achter het glas zonder dat het echt warm werd.”

Ondertussen komen mensen plantjes brengen voor de tuin die uiteraard ook opnieuw wordt aangelegd. Dat geeft de gelegenheid om even buiten te kijken naar het dak met de zonnepanelen en de warmtepomp. Voor de liefhebber van nieuwe techniek een pracht gezicht dat zo’n zuidelijke dakhelling nu energie oplevert. Maar Wil kijkt veel liever de andere kant op naar de tuin en de plantjes. En als ik haar vraag of dat nou wel lukt met al die moderne apparaten kijkt ze me verbaasd aan en zegt: “Ach met die pijltjes gaat dat eigenlijk vanzelf!”

Gesprek van Jaap Jonk, verschenen in Laren! Magazine december 2020.

 

>
<