Aardgasloos voor de kleine portemonnee

Henk Jeths van Viverion, aardgasvrij Laren

Aardgasloos voor de kleine portemonnee

Dat er mensen zijn die meer belangstelling hebben voor een nieuwe keuken of een nieuwe badkamer dan voor 'aardgasloos' kan hij zich goed voorstellen. En dat de mensen huiverig zijn voor een hogere huurprijs vindt hij zeer begrijpelijk. De insteek van Viverion is dan ook om woonlasten gelijk of lager te houden. Maar het is onontkoombaar; de huizen van Viverion gaan van het aardgas af. Henk Jeths –vastgoedadviseur van de woningstichting– vertelt waarom dat een goede zaak is.

De nieuwe seniorenwoningen aan de Molenbeek in Laren zijn niet de eerste duurzame huizen van Viverion. Al voor dat de rijksoverheid aardgasloze nieuwbouw verplicht maakte, was het al beleid in Lochem. Om te kijken hoe dat het beste kon, werd een project in Goor gedaan met verschillende typen duurzame huizen. Woningen met een warmtepomp en vloerverwarming werden door de bewoners als zeer comfortabel ervaren. Beter dan bijvoorbeeld woningen die zo perfect geïsoleerd zijn dat ze nauwelijks nog verwarming nodig hebben.

Ik vraag Henk waarom zijn organisatie dat beleid van 'aardgasloos' al vroeg heeft ingezet. Henk kiest zijn woorden zorgvuldig en vertelt dat je als woningstichting moet zorgen voor woningen die toekomstbestendig zijn maar die ook maatschappelijk verantwoord zijn. Voor een huis betekent dat uiteraard dat het betaalbaar is voor de kleine portemonnee, maar ook moet voldoen aan een hoge standaard van comfort. En dat gaat met aardgasloze bouw nou net heel goed samen!

Voor de Molenbeek is gebruik gemaakt van 'bewezen techniek'. Zowel de warmtepompen als de zonnepanelen zijn al lang niet experimenteel meer. Vooralsnog lijken de woningen dan ook prima te voldoen. Maar de winter moet nog komen en dan wordt er nauwlettend gekeken naar het energieverbruik van de elektrische warmtepompen. Dat brengt mij op de vraag naar het prijskaartje van de huizen. Henk legt uit dat de huurprijs wordt bepaald aan de hand van een puntensysteem. De nieuwe huizen hebben een hogere huurprijs dan de oude. Begrijpelijk omdat je als huurder meer 'waar voor je geld' krijgt. Niet alleen dat alles nieuw is maar vooral heel veel comfort! Dat is wat waard. Dat de woningen energieneutraal zijn betekent dat de energie voor warmte en warm water wordt gecompenseerd met de elektriciteit van de zonnepanelen. Dat maakt van de hogere huurprijs heel veel goed.

Viverion deelt de opgedane ervaring met de andere woningstichtingen in Twente. Dat is één manier om de kennis niet voor jezelf te houden. Als een duurzaamheidsproject in een wijk of straat van start gaat met huizen in particulier bezit, dan kunnen eigenaren die eerder hun woning van Viverion kochten aanhaken. Het beleid van Viverion is dat al hun woningen in 2025 gemiddeld het energielabel A hebben. Dat zal voornamelijk door prima isolatie te bereiken zijn. In 2050 is iedere woning aardgasvrij. Henk Jeths zegt het met de nodige verwondering als kind uit de 50er jaren. “Als kind heb ik gezien hoe het aardgasnet vanzelfsprekend werd aangelegd, onze kleinkinderen zullen zich verwonderen over hoe gemakkelijk wij vervolgens met onze bodemschatten zijn omgegaan.”

Gesprek van Jaap Jonk, verschenen in Laren! Magazine, nummer 19, december 2020.

 

>
<